Vi ♥ GOV.UK och GDS

Titta på beta.uppsala.se. Gå sedan till gov.uk. Gå tillbaka till vår beta. Visst är det likt? Det beror på att vi i stora lass kopierar, snor och inspireras av den brittiska regeringen. För dom är just nu vassast när det gäller offentliga tjänster och information på webben.

Det började nån gång 2012. Ett gäng designprinciper dök plötsligt upp och fick kloka internetskallar att nicka gillande. En alfasajt blev en betasajt, också hyllad, och sedan lanserades gov.uk skarpt. Då hade sajten ändrat form och innehåll åtskilliga gånger. Men inte för att tillgodose någon hög chef eller politikers personliga tyckande. Utan för att man testade rigoröst med riktiga användare, och använde data för att se vad som funkade bra eller mindre bra.

Och gänget bakom succén – GDS – bloggade febrilt, delade med sig och uppmanade andra att kopiera, sno och inspireras. Samtidigt som dom jobbat vidare med kontinuerlig förbättring, agilt, strukturerat, målmedvetet. Alltid med användarnas behov i centrum, alltid med stöd av data.

I januari 2013 åkte vi till GDS i London på ett studiebesök. Här kan du läsa vår Reserapport 9-11 januari 2013 och Bilaga 1 – Rapport från besök på GDS med minnesanteckningar.

GDS-bloggen, Inside GOV.UK-bloggen och deras service design manual är utmärkta resurser. Jag vill också slå ett slag för GDS-bossen Mike Brackens keynote ”Redesigning government” på CfA 2013 för det större perspektivet. Och varför inte lyssna på Sarah Richards för lite mer hands on om innehållstrategier och skrivregler.

Annonser
Tagged with: , ,
Publicerat i Uppsala.se
One comment on “Vi ♥ GOV.UK och GDS
  1. […] vi har skrivit i ett tidigare inlägg är vi både inspirerade och imponerade av GDS arbete med gov.uk. Vi fastnade tidigt för deras […]

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: