Webbdesign på beta.uppsala.se

Som vi har skrivit i ett tidigare inlägg är vi både inspirerade och imponerade av GDS arbete med gov.uk. Vi fastnade tidigt för deras ideér om hur man bäst presenterar information som användarna letar efter.

Ur ett designperspektiv är deras arbete banbrytande. De har (helt skoningslöst) skalat bort det mesta lull-lull och andra grafiska element som många gånger förhöjer estetiken, men ibland försvårar eller begränsar användarvänligheten.

Vår design på beta.uppsala.se bygger i stora drag på GSD arbete med gov.uk. Istället för att komma på något helt nytt har vi valt att utgå från något som redan fungerar bra och som bygger på hundratals tester. Vi har inte i närheten av de resurser som GDS har och på detta sätt minimerar vi projektets tidsåtgång avsevärt utan att göra avkall på kvalitet.

Vår målsättning har från början varit att ta fram en webbplats som fungerar och visas bra oavsett om man använder en dator, mobiltelefon eller surfplatta. Istället för att endast bygga en statisk hemsida som ser likadan ut oberoende av vad du använder för enhet, har vi fokuserat på att bygga en webbplats som är responsiv. Testa gärna att dra i webbläsarfönstret när du besöker beta.uppsala.se, då ser du att innehållet på sidan justeras för att anpassas till den nya bredden. På ett liknande sätt fungera det när du besöker betan från olika mobila enheter (mobiltelefon, surfplatta etc).

Ambitionen är att det ska vara lika enkelt att hitta och ta del av den information man är intresserad av oberoende vad man för stunden använder för enhet. Det innebär att informationen som visas på en dator är samma som visas på till exempel en mobiltelefon.

Just nu jobbar utvecklingsteamet bland annat med att se till så att informationen på beta.uppsala.se presenteras så tydligt som möjligt. En av de saker vi har åtgärdat är sidhuvudet. Synpunkterna vi har fått är att sidhuvudet inte är tillräckligt tydligt och att sökrutans placering inte har framträtt tydligt nog.

tidigare_sidhuvud1

Sidhuvud innan ändring (klicka på bilden för att se en förstoring)

nytt_sidhuvud1

Sidhuvud efter ändring (klicka på bilden för att se en förstoring)

Vi uppmanar verkligen till att så många som möjligt testar vår beta och tycker till om saker som är bra, men än viktigare, saker som inte är bra.

Annonser
Tagged with: , ,
Publicerat i Uppsala.se
%d bloggare gillar detta: