Två scrummiga team bygger nya uppsala.se

Varje dag ställer sig webbteamen vid en stor tavla, full med post it-lappar. En och en går fram och berättar vad hen jobbar med, vad som är på gång härnäst och om det finns några problem att ta tag i. Frågetecken rätas ut och lappar flyttas. Efter en kvart är mötet slut.

Scrumtavlan

Vad är nu det här?

De dagliga ståmötena är en del av scrum, en agil metod som webbteamen har använt i flera år. Agil betyder lättrörlig och innebär att både vad vi gör och hur vi gör alltid går att förändra (vid givna tidpunkter).

Scrum går i linje med användningsforums designprinciper som vi gillar skarpt. Här tänker jag framförallt på den femte principen som handlar om att förbättra vartefter – att iterera. Betawebben är ett bra exempel på hur vi börjar i liten skala och låter riktiga användare testa så att vi ständigt kan göra förbättringar. Alla som är intresserade kan följa hur vi arbetar och se webbplatsen växa och förändras. Att iterera och justera utifrån användarnas feedback ökar sannolikheten för att nya uppsala.se ska bli riktigt bra.

I Sverige är scrum en av de vanligaste metoderna inom mjukvaruutveckling. Vårt utvecklingsteam är format på ett ganska traditionellt sätt med kompetens inom systemutveckling, interaktionsdesign och webbdesign.

I rummet bredvid utvecklingsteamet finns redaktionsteamet som också har anammat scrum. Här ingår ett gäng innehållsdesigners som har fokus på att samla in och analysera användarnas behov, strukturera information och skriva texter på klarspråk. Redaktionsteamet jobbar inte helt renlärigt enligt scrum (men vilket team gör egentligen det?) men definitivt ”scrummigt”. De två webbteamen har ett tätt samarbete och det finns många fördelar med att båda använder scrum. Båda teamen har en åtgärdslista som prioriteras av en produktägare. En scrum master coachar och skyddar teamen så att alla kan fokusera på att göra sitt jobb.

Det verkar inte helt vanligt att en webbredaktion jobbar enligt scrum, men vi ser många fördelar med det. Hör gärna av dig om du känner till något liknande redaktionsteam. Då kanske vi kan utbyta erfarenheter! För även om vi är scrumfrälsta kan metoder och arbetssätt alltid bli bättre – vi itererar ju självklart där också.

Annonser

Scrum master

Märkta med: , ,
Publicerat i Uppsala.se
%d bloggare gillar detta: