Vårdat, enkelt och begripligt

Sedan 2009 finns det en språklag som säger att språket i offentlig verksamhet ska vara vårdat, enkelt och begripligt. Ytterst handlar det om demokrati: att alla ska ha tillgång till och rätt att förstå vad som står i myndigheternas texter.

nya uppsala.se jobbar vi i webbredaktionen mycket med klarspråk. När vi har identifierat ett användarbehov utgår vi från texten på vår nuvarande webbplats och skriver om den på klarspråk. De texter vi utgår ifrån är alltid vårdade, men ofta kan vi göra dem både enklare och lättare att förstå.

När en webbredaktör har skapat nytt innehåll granskar en kollega det. Kollegan ser över strukturen och gör en klarspråkskontroll. Då blir texten alltid ännu bättre! Vi jobbar utan prestige och med inställningen att vi alla äger en text tillsammans. Det tror vi är en viktig framgångsfaktor.

När webbredaktionen är klar med en text skickar vi den till en faktagranskare för kontroll. Den kontrollen handlar just om kontroll av fakta, inte språk. Ibland får vi glada tillrop om att tidigare komplexa texter blivit lättare att förstå, medan vi ibland behöver vi förklara varför vi har skrivit om den ursprungliga texten. I slutändan brukar vi vara överens om att vi tillsammans tagit ett steg mot en webbplats som är lätt att förstå för alla.

Annonser
Tagged with: , ,
Publicerat i Uppsala.se
%d bloggare gillar detta: