Bättre sidhuvud och sidfot på uppsala.se

Men jämna mellanrum låter vi användare testa olika funktioner på uppsala.se. Det kan vara allt ifrån att testa hur enkelt (eller svårt) det är att hitta viss information på kommunens webbplats, eller hur vår sökmotor klarar av de olika sökbeteenden som våra medborgare har. Dessa tester utvärderar vi och ändrar därefter design och funktioner, allt för att uppsala.se ska bli enklare att använda.

Den här veckan har vi ändrat vissa saker i webbplatsens sidhuvud och sidfot, alltså informationen som finns högst upp och längst ned på samtliga webbsidor på uppsala.se.

Några av de saker vi förändrat i sidhuvudet är att vi flyttat länkarna Language, Kontakt och Press. Vår statistik visar att dessa länkar används i en så pass liten utsträckning att de inte behöver finnas på en så central plats. Därför har vi flyttat länkarna till sidfoten där vi valt att lyfta Press lite extra.

Det finns många anledningar till varför vi gör detta. En av dem är att sidhuvudet tar upp oproportionerligt mycket plats i en mobiltelefon (se bild 1). I och med att vi valt att flytta på länkarna så finns det större möjlighet att minska sidhuvudets storlek. På en mobiltelefon har vi även valt att dölja sökfältet och användaren klickar istället på sökikonen för att sökfältet ska komma fram.

Detta har vi ändrat för att innehållet på varje webbsida ska få större plats och direkt hamna i fokus på uppsala.se (bild 2).

Bild 1

Bild 1

Bild 2

Bild 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Som man kan se på bilderna har vi även ändrat färgen på den gula linje som ligger precis innan där sidans huvudinnehåll tar vid. Anledningen till färgändringen från gult till blått är att den gula linjen har dragit blicken till sig av fel anledning. Sidhuvudets huvuduppgift är att hjälpa till när man snabbt behöver komma vidare till en annan sida på webbplatsen. I vårt fall genom att använda sökfunktionen. I sin nuvarande form har den gula linjen dragit blicken till sig utan att tillföra något. Vår förhoppning är att den nya färgen ska upplevas mer diskret men samtidigt på ett tydligt sätt visa att här tar sidhuvudet slut och sidans huvudinnehåll tar vid.
En annan fördel med färgändringen är att vi kan återanvända den blå färgen även på andra ställen på uppsala.se. Till exempel används den nu också till att lyfta fram Se även på vissa av webbplatsens sidor (bild 3).

Bild 3

Bild 3

Utöver dessa ändringar har vi även byggt om sidfoten så att den är uppdelad i två avdelningar. I den övre återfinns kontaktinformation, press, följ oss och länkar med fokus på tillgänglighet och felanmälan. I den undre finns navigationslänkar för att snabbare hitta information om det man är intresserad av. Majoriteten av dessa ingångar finns även på startsidan.

Vidare har vi förbättrat kontrasten i sidfoten och ändrat färg på länkar så att det ska vara tydligt vad som går att klicka på (bild 4).

Bild 4

Bild 4

Vår förhoppning är att dessa ändringar ska göra det lättare för samtliga användare och speciellt de som besöker uppsala.se med en mobiltelefon eller surfplatta eftersom det är en användargrupp som vi ser ökar stadigt.

Annonser
Tagged with:
Publicerat i Uppsala.se
%d bloggare gillar detta: