Kolla in Livsmedelskollen!

Efter ett mycket fruktbart och kreativt samarbete mellan webbteamen och Miljöförvaltningen är kommunens senaste tjänst Livsmedelskollen på plats på uppsala.se.

Miljöförvaltningen kontrollerar regelbundet hur livsmedelsföretagen i kommunen uppfyller kraven i livsmedelslagstiftningen.
Syftet med tjänsten är att ge medborgare, företag och andra intresserade möjlighet att följa resultaten av dessa kontroller i butiker, på restauranger och i andra livsmedelsverksamheter, till exempel skolor och äldreboenden.

Resultaten visar via symboler vilka verksamheter som har mindre avvikelser eller inga alls, och vilka verksamheter som har avvikelser som kräver uppföljande kontroll.

Eftersom vi utgår från användarnas behov i tjänster och innehåll på uppsala.se, tog vi fram ett scenario utifrån en användarberättelse som i sin tur baseras på 4 intervjuer med några slumpvis utvalda personer:
”Som restaurangbesökare vill jag veta om maten är säker och fräsch, så att jag kan undvika att bli magsjuk”.

Scenario:

Lovisa, 30 år och småbarnsmamma brukar gå ut och äta med familj eller vänner någon gång i månaden. Hon tycker om att vara den som väljer restaurang. För att hitta ett lämpligt ställe brukar hon göra på två olika sätt:

  1. rådfråga en vän, kollega eller UNT Krogpatrullens omdömen
  2. googla på ”restauranger uppsala” och klicka på ett sökresultat som listar restauranger i Uppsala med omdömen.

I det första fallet brukar Lovisa, om hon är nöjd med utlåtandet, fortsätta med att googla på restaurangens namn för att hitta hemsidan där hon kan se meny och adress.

I det andra fallet vill hon se recensioner, var restaurangen ligger och dess öppettider, samt komma vidare till menyn. Genom att läsa informationen hittar hon oftast en restaurang som verkar trevlig och med god prisvärd mat som passar tillfället. Omdömen från tidigare gäster spelar stor roll. Lovisa känner inte till att det görs livsmedelsinspektioner, men tycker att sådan information verkar jättebra att få ta del av. Hon kan också erinra sig om att hon sett i tidningen när någon restaurang hamnat i blåsväder då gästerna blivit magsjuka.

Utifrån intervjuerna fick vi olika insikter, här är några av dem:

  • Många känner inte till att det görs livsmedelskontroller, vem som gör dem eller att de finns på nätet. Med andra ord: Du har inget behov av informationen, förrän du förstår att den finns och är tillgänglig.
  • Livsmedelsinspektioner (oberoende test från myndighet/kommun) har hög trovärdighet och omdömet där skulle spela roll i val av restaurang.
  • I förlängningen skulle kontrollresultaten i form av öppna data kunna göra det möjligt för restaurangguider och liknande aktörer att på sin sida med omdömen även visa upp resultat från livsmedelskontrollerna.

Vi hoppas att tjänsten ska ge god nytta för medborgarna och vi följer med spänning användarstatistik för att kolla om den når sitt syfte på ett bra sätt.

Annonser
Publicerat i Uppsala.se
%d bloggare gillar detta: