Hundra sidor pdf blev en responsiv webbsida

I dagarna har kommunfullmäktige fattat beslut om kommunens viktigaste styrdokument: Mål och budget. Dokumentet är på drygt hundra sidor inklusive bilagor och fungerar som kommunens verksamhetsplan.

Tidigare år har vi helt enkelt publicerat Mål och budget (eller IVE som den hette förut) som en stor pdf-fil. I vår strävan att göra det lättare för medborgarna tog vi i år ett helt nytt grepp. Syftet med uppsala.se är att förenkla medborgarnas vardag och underlätta insyn och delaktighet. Då bör ju det viktigaste styrdokumentet vara lättillgängligt. Inspirationen har vi som vanligt hämtat från gov.uk och deras sida om budget.

Resultatet blev en webbsida som ser ut så här. Om vi jämför med att bara publicera en pdf-fil finns det många fördelar:

  • Du kan lätt ta till dig informationen oavsett om du använder dator, surfplatta eller mobil eftersom sidan är responsiv och anpassar sig efter den enhet du använder.
  • Även tabellerna på sidan är anpassade för att fungera bra på en liten skärm då det dyker upp en horisontell rullningslist om innehållet inte ryms. (Däremot har vi behållit bilagorna som pdf eftersom de innehåller alldeles för stora tabeller, de behöver ses över från grunden vilket vi satsar på till nästa år.)
  • Det är lätt att navigera till rätt kapitel med en klickbar meny.
  • Sidan är mer tillgänglig än en pdf, till exempel för de som använder skärmläsare.
  • Det går att använda webbens alla möjligheter och till exempel länka vidare, både för att underlätta kontakt och för att få en djupare förståelse.

Vad gäller den sista punkten har vi bara börjat. Nästa steg är att öka insynen ännu mer genom att sätta Mål och budget i ett större sammanhang på uppsala.se. Som vanligt så jobbar vi med ständiga förbättringar och itererar fram något bra här också.

En annan nyhet är skattekollen. Här kan du enkelt se hur kommunen fördelar dina skattepengar. Gå in och kolla du också!

Annonser

Scrum master

Publicerat i Uppsala.se
En kommentar på “Hundra sidor pdf blev en responsiv webbsida
  1. Snyggt jobbat, hoppas kunna följa ert exempel på hemmaplan.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: