Nytt tydligare typsnitt

Nyligen lanserade vi ett nytt typsnitt på uppsala.se. Arbetet med att byta från de två tidigare, Droid Serif och Droid Sans, har pågått under några veckor och nu är det nya på plats.

Source Sans Pro är namnet på vårt nya typsnitt, vi har alltså gått från att använda två typsnitt till ett. Fördelarna är många, bland annat:

  • Enklare att hålla ihop formen med ett typsnitt.
  • Vår webbplats behöver endast göra ett anrop mot Google (det nya typsnittet är open source och tillhandahålls av bland andra Google web fonts som vi använder).
  • Source Sans Pro är mer flexibelt än våra tidigare typsnitt och har fler stilar vilket underlättar arbetet med att lyfta och separera innehåll.

De tidigare typsnitten har hängt med allt sedan vi började utveckla nya uppsala.se och var bland de första typsnitten som var anpassade för mobila enheter. De har kompletterat varandra, men rubriktypsnittet (Droid Serif) har i vissa fall upplevts som svårläst, speciellt när det används på understrukna länkar.

Formen på uppsala.se är avskalad för att ge maximalt utrymme till informationen våra besökare är intresserade av. Det medför att typografin är vår designs grundpelare, vilket i sin tur innebär att typsnittvalet blir viktigt. Vårt mål har varit att hitta ett typsnitt som är tydligt, enkelt och modernt men som inte tar fokus från själva informationen. Ett bra typsnitt är ett som ingen tänker på, det bara fungerar.

Just nu pågår ett arbete med att se över hela Uppsala kommuns varumärke, vi uppdaterar bloggen så snart vi vet mer om hur det kommer att påverka färg, form och typsnitt på uppsala.se.

Nytt typsnitt till vänster, tidigare typsnitt till höger.

nytt_typsnitt

Annonser
Tagged with:
Publicerat i Uppsala.se
%d bloggare gillar detta: