Snabbare och enklare med rutnät

Uppsala.se har nyligen fått en helt ny grund att stå på i form av ett rutnät. Den tekniska termen är ”fluid grids” och lite förenklat kan det jämföras med att vi nu har en bas att bygga vår responsiva webbdesign på. Som en stadig byggplatta att sätta ihop sitt legohus på. Ett litet lyft för den enskilda sidan men ett stort lyft för hela webbplatsen.

Med detta rutnät blir det mycket enklare att strukturera och presentera data. Det hjälper oss att bygga en webbplats som är responsiv och välstrukturerad.  För användarna märks detta genom att de känner igen sig – designen är konsekvent och kolumnerna är lika breda. För oss som förvaltar och vidareutvecklar blir det enklare att bygga sidor och placera innehåll där det hör hemma.

Webbplatsen blir helt enkelt bättre, både för användarna och för oss webbutvecklare!

Snabbare och mer konsekvent uppbyggd

Så varför beslöt vi att bygga om grunden för webbplatsens design? Jo, därför att det finns stora vinster att göra! För det första får användaren en robust sida som fungerar bra på alla sorters enheter, från den minsta av mobiler till den största av skärmar.

För det andra går det snabbare att ladda sidan eftersom mängden kod har minskat väsentligt. För den tekniskt insatta minskade i många fall den lokala CSS-koden med över 50 procent!

Men den stora vinsten ligger i att jobba med utveckling och förvaltning av webbplatsen. Vi får en bra grund att förhålla oss till när vi tar fram nya, tillgängliga sidmallar samtidigt som det går smidigt att implementera dessa. Kort sagt kan man säga att vi har gått från att behöva designa var sida var för sig till att luta oss tillbaka på rutnätet.

Så fungerar rutnätet

Själva rutnätet är uppbyggt av olika rader och kolumner. För varje rad anger man hur stor del av den totala bredden man vill att varje kolumn ska ta upp. Ett vanligt exempel från uppsala.se är att det ser ut såhär: I mobilen – fullbredd, i läsplattan – 2 kolumner á 50 procent och i datorn – 3 kolumner á 33 procent. Ett bra exempel på hur kolumnerna förhåller sig till varandra finns på gov.uk.

Utvecklingen fortsätter

Utvecklingen av uppsala.se fortsätter att gå framåt! I detta fall främst bakom kulisserna, men slutprodukten blir sakta men säkert bättre. Nu har vi en kraftfullare grund och kan fortsätta att utveckla vår responsiva webb så den kan uppfylla sitt syfte ännu bättre!

Annonser
Publicerat i Uppsala.se
%d bloggare gillar detta: