Test och lansering av nytt kalendarium

Uppsala.se har precis fått ny funktionalitet. Den här gången rör det sig om en evenemangskalender med aktiviteter för asylsökande och nyanlända Uppsalabor.

Syftet med kalendern är att presentera föreningslivets arrangemang och initiativ på en gemensam plats – så att de blir enkla att hitta. I Uppsala kommun finns nämligen många föreningar och organisationer som ordnar aktiviteter för nyanlända i olika åldrar, men hittills har det inte funnits någon samlingsyta för dem.

Nu kan arrangörer själva registrera aktiviteter i ett formulär och få dem presenterade på uppsala.se. Det kan till exempel röra sig om språkcaféer, träffpunkter och andra former av mötesplatser.

Tanken är att det i första hand är gode män, familjehem och personal på asylboenden eller HVB-hem som ska använda kalendern. Därför finns kalendariet idag bara på svenska.

Rapport från ett användningstest

Inför lanseringen av kalendariet besökte vi ett asylboende för att testa hur innehåll och interaktionsdesign fungerade för användarna. Två anställda fick var för sig utföra tre uppgifter:

  1. Hitta ett sportevenemang som infaller någon gång i juni.
  2. Ta reda på vad det kostar att gå på ett evenemang och hur du tar dig dit.
  3. Ta reda på vilka fritidsgårdar som har öppet under sommaren.

Vi bad deltagarna att tänka högt när de utförde uppgifterna och efter testet fick de ge allmän feedback på kalendariet, samtidigt som vi kunde ställa frågor. Under besöket fick vi också träffa en av ungdomarna på boendet och lära oss mer om vad de tycker om att göra på fritiden.

Resultat och insikter

Det visade sig att deltagarna klarade samtliga tre uppgifter, samt att sökfunktionen och navigeringen i kalendariet fungerar bra. Deltagarna hade dock vissa svårigheter att hitta till kalendern från startsidan. Till en början noterade de inte heller att sökresultatet i kalendern laddades automatiskt eftersom sökresultaten låg för långt ned på 13”-skärmen.

Efter testet har vi minskat mängden text på kalendersidan så att sökresultaten hamnar högre upp samt lagt till en laddningseffekt när användaren söker eller filtrerar på sidan. Genom att flytta upp och lägga till ett par länkar på de sidor som leder fram till kalendariet har vi även förbättrat för dem som navigerar från startsidan.

Utöver de konkreta åtgärderna så fick vi även med oss ett par insikter att jobba vidare med. Till exempel fick vi veta att sportaktiviteter är populära, samt att pris och bussförbindelser är viktiga. Det här är givetvis något som vi tar med oss i det fortsatta arbetet med hur vi presenterar och lyfter fram aktiviteterna.

Annonser
Publicerat i Uppsala.se
%d bloggare gillar detta: